Orthomoleculaire therapie

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog, de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden.  

Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten, ouderdomsdiabetes en vele anderen ziekten. Ook bij mentale en hormonale problemen blijkt voeding een essentiële rol te spelen.  

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Dit komt voornamelijk doordat onze bodems tegenwoordig armer zijn aan voedingsstoffen , er veel lichaamsvreemde stoffen gebruikt worden in ons eten en drinken, milieuvervuiling en de hoeveelheid stress waar een gemiddeld persoon tegenwoordig mee te maken krijgt. Al deze factoren zorgen voor een verstoring van de biochemische processen in ons lichaam. Naast de voeding kunnen we dit met supplementen tegengaan.  

Je lichaam is net een bedrijf met allerlei processen die er samen voor zorgen dat dat bedrijf goed functioneert, groeit en herstelt. Wanneer 1 afdeling (proces) niet optimaal functioneert, dan heeft dit ook gevolgen voor de andere afdelingen en dus voor het hele bedrijf (je hele lichaam). 

Orthomoleculaire therapie richt zich op alle processen in je lichaam die ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert. Het richt zich op de bouwstoffen van het lichaam, op het versterken en herstellen van lichaamsfuncties, zodat zij naar behoren werken. Als je lichaam niet meer in staat is zelf ‘normaal’ te functioneren doordat lichaamscellen hun rol niet meer voldoende invullen, is het belangrijk dit te corrigeren met de stoffen die het lichaam daarvoor nodig heeft. De orthomoleculaire therapie doet dit met natuurlijke middelen zoals voeding, voedingssupplementen, natuurlijke stoffen en persoonlijke begeleiding. 

Orthomoleculaire therapie is heel geschikt voor chronische klachten en aandoeningen zoals:

Tijdens het intakegesprek, zullen we al uw lichamelijke klachten, en uw eventuele emotionele problemen bespreken. Ook gaan we kijken wat u aan voedsel en drinken binnen krijgt. Daarbij is het ook belangrijk of er voedingsmiddelen zijn die u slecht verdraagt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan in bloed of urine gemeten worden.

Hierna zal ik op maat een behandelplan opstellen met voedings- en suppletieadvies. In het behandelplan worden ook verschillende recepten, beweging- en ontspanningsadviezen gedeeld, zodat we het probleem hollistisch kunnen aanpakken, voor snelle resultaten.  

Na een maand kunnen we een evaluatie doen om te kijken hoe u het ervaren heeft en of de  klachten verminderd zijn. Ook is er de mogelijkheid om nog wat kleine aanpassingen te doen in het behandelplan. 

De consulten zijn zowel online als op locatie in Dongen te boeken.

links

Contact

Volg ons

Winkelwagen